Planera inför en renovering

Renovering av en gammal fastighet kan vara ett spännande projekt, men det kan vara utmanande att veta hur man gör för att klara det. Denna serie guidar dig genom varje steg i renoveringsprocessen, från att köpa byggnaden för att lägga till finjusteringar.

När man renoverar gör man det antingen för att något funktionellt fel uppstått eller för att man vill att huset ska se vackrare ut och vara mer bekvämt. Man bör tänka på sin renoveringsplan som en affärsplan, ett projekt som man kan ta sig an från början till slut. Du kan anlita en arkitekt som kan planerar din renovering åt dig, men om du vill spara pengar är det första steget att ta hand om projektet på egen hand och göra planeringen själv. Nyckeln till att renovera ditt hus inom en rimlig budget men ändå göra det så vackert som möjligt är att i första hand planera hela processen effektivt. Nedan följer några tips på hur man kan gå tillväga för att renoverar sitt hus inom en rimlig budget.

Helheten och delmål

Som tidigare nämnts är effektiv planering nyckeln till en smidig renovering. Om du renoverar på egen hand måste du fokusera på både den större bilden och de mindre delarna. Du kanske har hört frasen “helheten är större än summan av dess delar”, försök använda dig av detta tankesätt när du genomför ditt renoveringsprojekt och utforma en plan för varje område i ditt hus. Om du väljer att anlita en en arkitekt för renoveringen, kommer denna person att bedöma dina krav och prioriteringar för att sedan renovera i enlighet med detta. Sköter du allt på egen hand är du själv ansvarig för att ha brainstormat med dig själv (och eventuell familj) för att veta dina krav. Skriva ditt slutmål för varje rum i huset och bestämma det övergripande målet.