Olika avstånd som gör köket funktionellt

Ett kök är verkligen hjärtat av hemmet, både när det gäller dess betydelse och dess placering i hemmet. Vi spenderar mer aktiv tid i våra kök än nästan alla andra rum i huset, och idag är så många kök anslutna till öppna planlösningar så att hela familjen kan vara samlad. Ett väldesignat kök ska vara vackert, men det måste också vara funktionellt. Att uppnå båda är egentligen inte så svårt som man kanske många gånger tror.

Här följer några tips att tänka på när du utformar eller renoverar ditt kök

Kökets triangel är formen av imaginära linjer som binder samman din diskbänk (A), kokplatta (B) och kylskåp (C). I mitten av den triangeln är ungefär den plats där du vanligtvis befinner dig för att göra det mesta av din matberedning. Tänk på ditt eget kök och föreställ dig hur din triangel ser ut, och om du utnyttjar utrymmet i triangeln på bästa sätt. Ett kök med en mindre triangel kommer att vara effektivare, men man riskerar att allt känns trångt, samtidigt som en större triangel kommer att innebära lite mer gångavstånd för att komma mellan A, B och C, men kommer att kännas rymligare och ge dig mer utrymme. Det är upp till dig vad som är bäst för just ditt kök, men det viktiga är att se till att ditt huvudsakliga prep-område ligger inom triangeln.

Förutom kökets triangel finns det några andra viktiga avstånd som verkligen kan göra skillnad när det gäller effektiviteten i ditt kök. Tänk bara på de rörelser du oftast gör: skölja disk vid diskbänken, placera disk i diskmaskinen, packa upp allt, ta olika saker från skafferiet för att förbereda mat, plocka in och ut varor från kylen etc. Minimerar man dessa avstånd kan man minska mycket stress i köket. Att därför planera köket utefter dessa rörelser är en god tanke.