Belysning är en viktig del av ett rum

Många gånger så anses själva belysningen vara sist i designen eller när man renoverar ett rum. Väldigt ofta så tror man att belysning ska tillföras först när man vet vad man behöver lysa upp. Men egentligen så är det raka motsatsen; du borde designa rummet med belysningen i åtanke. Om du tänker på belysning först efter att du inrett rummet så har du redan minskat din möjlighet till att skapa rätt atmosfär i rummet.

Välj lampan noggrant

Lamporna du väljer bör väljas med en eftertanke, så att man inte inhandlar en massa lampor som sedan ger helt fel belysning och atmosfär i rummet. Du bör överväga följande saker:

  • Hur ljust behöver ditt utrymme vara (hur många watt behövs)?
  • Vilken atmosfär försöker du uppnå (färgtemperatur, lägre temperaturer liknar exempelvis stearinljus, medan högre temperaturer liknar mer en blå himmel utanför fönstret)?
  • Ska energieffektivitet övervägas (bör has i åtanke när det gäller lampor som man använder dagligen)?
  • Försöker du skapa en design (med skala, form eller färger)?

Använd lampor som ger en strålkastareffekt för att markera

Använd belysning på ett subtilt (eller inte så subtilt) sätt för att ge fokus på en vägg, arkitektoniskt element eller någon nyckel del i ditt rum. Väggmonterade ljus som är symmetriskt placerade på vardera sidan av en spegel, ovanför en brasa, eller en vacker tavla kommer att ge värme, sofistikering och elegans till ett rum.

Less is more även när det gäller belysning

Ha ett specifikt tema eller färgschema i hemmet, speciellt när det gäller belysning, som binder samman de olika rummen. Använder man sig av för många olika stilar runt om i hemmet så kan det lätt bli förvirrande för ögat och orsaka en känsla av oro. Neutrala, ljusare toner öppnar upp ett utrymme och får det att se större ut, medan mörkare nyanser ger en känsla av lyx och trivsel. Håll det enkelt och konsekvent.