Att tänka på gällande belysning

När du tänker på flödet av de olika rummen, atmosfären och känslan i ditt hem kan belysning vara ett av de mest grundläggande elementen. Ljus belysning kan få dig att känna dig vaken och alert, medan mörkare belysning eller mjukare ljus kan leda till en känsla av avkoppling.

Skapa en plan för din belysning

Om du börjar från början eller renovera ett rum, skapa en belysningsplan som tacklar de viktigaste delarna av ditt rum. Tänk på vilka aktiviteter som äger rum i varje del av huset (äta, koppla av, arbete med mera), centrala funktioner i ett rum som du vill markera och vilka arkitektoniska delar du kanske behöver ta hänsyn till. Tänk på stil, skala och jämn färgtemperatur för belysningen, innan du rusar in i alla beslut gällande belysningen. En bra planering ger mindre huvudvärk och leder till mindre sista minuten beslut.

Använd olika lager av belysning

Det kan vara en god tanke att använda sig av olika lager när det gäller belysning. Detta kan man göra genom att använda sig av flera olika ljuskällor på olika nivåer, vilket leder till att man skapar en atmosfär i rummet. Använd belysning för att få ut det mesta av ett rums storlek och form – belysning i taket gör att rummet känns större, lågt hängd belysning kommer att skapa en illusion av höjd och kluster, man lyckas på så sätt skapa olika områden i rummet.

Belysningen bör hjälpa till

Tänk på vad du skall utföra i varje rum där belysning kan påverka eller hjälpa dig. Matlagning kräver mer koncentrerad belysning, därför är en kombination av ljusa arbetslampor och belysning som fyller upp hela områden, både i skåp och ovanpå arbetsytan, användbart. För läsning är flexibel och riktad belysning bättre. Toaletter kräver en kombination av sidoljus och ljus uppifrån. Dimmers blir enkelt din nya bästa vän, vilket leder till både mer effektivitet och ett snabbt sätt att ändra atmosfären på och värma upp ett rum.